Een tevreden roker, is geen onrust stoker

Jan, Jans en de kinderen

Klopt!

Echter in deze tijd is de niet-roker, een onrust stoker. Je mag al heel lang niet meer in een café roken, straks ook niet meer op het terras. Je maakt nu al geregeld mee, dat mensen boos kijken, als je een shaggie rookt op het terras in de zon. Want? Iedereen heeft er tegenwoordig last van! En dat is eigenlijk vreemd.

Tijdens mijn opleiding , zo’n 25 jaar geleden, waar was het dan het gezelligst? In de rokers-kantine! die zat altijd helemaal vol. Rokers en niet rokers bij elkaar. Er was ook een kantine zo groot als een zwembad, waar niet gerookt mocht worden,maar daar zat niemand. Een mega grote , lege kantine. Ja, er zat wel eens ooit iemand; iemand die echt niet tegen rook kon. Maar verder? Nee, iedereen gezellig bij elkaar, in de pauze maar ook als we in subgroepjes aan een opdracht moesten werken. Koffie en een shaggie erbij.

En dan nog verder terug in de tijd….

Aan tafel rookte men gezellig een sigaret, voor , na maar nog net niet tijdens het eten. Zelfs oma rookte voor de gezelligheid een sigaretje.

Hee, had toen niemand last van de rook? Zoals hierboven op de foto? Tijdens mijn opleiding? Tijdens een stuk opleiding daarna? Ja, natuurlijk, een enkeling gaf aan niet tegen rook te kunnen. Ik rook nog, maar mijn moeder kan echt niet tegen rook, met haar anderhalve long en dan rook ik dus niet . Vaak uren niet . Ik vlucht dan ook niet naar buiten nee. Als ik bij iemand thuis ben waar ik niet mag roken, geen probleem. Zodra ik in de auto stap , om naar huis te gaan, denk ik : straks op mijn gemak een shaggie roken. Een rot verslaving is het! Waarom kan ik het uren wel volhouden en komt dan die zucht weer? Zat ik 14 uur in een vliegtuig , vroeg mijn lichaam ook niet om nicotine. “ Stop er dan gewoon mee, het is slecht en duur ! “ , zou je zeggen. Dat is ook precies wat ik ga doen in 2020, het jaar waarin een pakje shag boven de 10 euro uit zal komen. Je mag niet terugrekenen zegt men , maar doe eens ehmm…maal 2,2 of zoiets ?

Een gedachte over “Een tevreden roker, is geen onrust stoker

  1. Maarten

    Toen ik begon met roken (shag, want sigaretten waren te duur), kostte een pakje Drum ƒ3,65 en een kwartje voor de vloeitjes. Het pakje was “gewoon” 50 gram, wat tegenwoordig al doorgaat haast voor XXL. Nee, de tijden veranderen en de jeugd moet beschermd worden tegen beginnen, dus maken we het zo duur dat ze niet kunnen beginnen. Wij, verstokte rokers, zoeken het maar uit met onze verslaving; wij zijn opgegeven door het volksgezondheidsbeleid.
    Maar je voornemen is prima, al ben ik eerlijk: heb je dat niet al veel vaker geroepen, als de prijs weer eens verhoogd werd? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s