Arbeit macht frei

 Vind je je werk leuk ? Daar dacht ik vanmorgen aan bij het opstaan.

Werken – geld en aan de andere kant – wat is er nou ècht belangrijk in het leven ? 

Ik dacht aan een gesprek dat ik had met een 17 jarige stagiaire in de Verkadefabriek, het filmhuis waar ik werk. Een stoer meisje dat daar al zo’n 5 maanden rondliep, die ik al vaak gezien had maar tot die dag nooit had aangesproken. Ze liep langs , ik sprak haar aan en zij bleef staan. Ik stelde mezelf voor en vroeg haar wie zij was en wat ze precies deed hier. Niet van ” hé, wat doe jij hier?! ” maar meer van…. hoi , wie ben jij , vanuit gemeende interesse . Omdat ze tijd had,( iemand die nog ergens tijd voor heeft ?bestaat dat ?) besloot ze naast me te gaan zitten en weldra kwamen in gesprek. Ze bleek hier dus stage te lopen vanuit de opleiding licht en geluid – techniek . ” vind je het leuk hier ? ” vroeg ik haar. ” Ja erg leuk, qua werk, sfeer en mensen. “Toch wil ik hier niet gaan werken hoor, als ik klaar ben met de opleiding ! ” zei ze vol overtuiging . Ze begon met al haar enthousiasme te vertellen wat ze graag wilde gaan doen in de toekomst : werken in een studio met muziekanten , opnames maken en mixen. Ik zei dat ik het prachtig vond , dat ze gekozen heeft voor een richting waar haar hart ligt . Althans…..zo is het nu. Al weet ze , dat ze misschien nooit veel geld  zal verdienen, ze kiest met haar hartje . Ik, meer dan 30 jaar ouder dan zij, moedig dat aan. Niet zo moeilijk voor mij , omdat ik dat 30 jaar geleden ook al vond en uitsprak : ik wil werk doen dat ik leuk vind! Natuurlijk horen daar altijd taken bij die minder leuk zijn of zelfs helemaal niet leuk.  En geld ? Hmm?…..het heeft me nooit geïnteresseerd ,maar dat even ter zijde. Een tijdje later schoof  Mathijs , niet van nieuwkerk ook aan en kregen we met z’n drieën een gesprek met als  hoofd thema  : doe dat wat je leuk vindt! 

20 jaar geleden werkte ik in een kantoor in de stad. Het kantoor van theaterfestival ” Boulevard” . Dat vond ik niet leuk ! Toch deed ik het een tijdje. Daar had ik ook eens een gesprek met de secretaresse en rechterhand van de directeur. Hetzelfde onderwerp, dezelfde vraag kwam aan bod. Ik weet nog dat ze op een bepaald moment riep ” dacht je dat ik het leuk vond ?! ” Ik wist niet of zij haar werk leuk vond, ik hoopte van wel, maar mij leek het tamelijk inhoudsloos: de taken uitvoeren waar meneer de directeur niet aan toe kwam: brieven openen , brieven schrijven, iets wegbrengen naar de gemeente, telefoontjes beantwoorden en afspraken maken voor de grote meneer en bovenal …..de kijk mij eens belangrijk zijn – mevrouw met lippenstift en make-up ; in mijn ogen het onzekere  knechtje van de grote meneer. Een zwarte piet, die naar de goed heilig man kijkt met een blik van: alles naar wens? 

Vind je je werk leuk? Er moet toch een boterham op de plank komen, is het antwoord O zo vaak . Ja natuurlijk ! Graag ! Met rosbief als het kan ! Kan het niet ? Ach jam is soms ook lekker – aardbeien . 

Arbeid is het hoogste goed! 

Arbeit macht frei , laat zich het best vertalen naar ” arbeid bevrijdt ” . 

Het bevrijdt je ? Oké ! Van wat dan ? vraag ik me af. 

Van ” gewoon ” hard werken is nog nooit iemand ziek geworden. Werken in een zieke omgeving maakt wel ziek ! De rat race ! Met z’n allen in hetzelfde tredmolentje, achter elkaar aan hollen, op jacht naar poen. De een besodemietert de ander, de een loopt harder dan de ander, kwantiteit boven kwaliteit. Van starterswoning naar villa . Van 1 keer per jaar een heerlijke vakantie naar 6 keer. ” We MOETEN allebei wel blijven werken, anders kunnen we ons huis niet blijven betalen” , hoor ik een kennis zeggen, die naast me staat te wachten op de gezinszaken patat. 

in de tredmolen

Op dit moment, ben ik (nog) afgekeurd voor regulier werk; dat is niet leuk, kan ik je zeggen. Dat doet niemand voor z’n lol. Werk zorgt voor meer geld, je kunt dus ook makkelijker meedoen aan sociale activiteiten en last but not least, je telt mee! ( voor de maatschappij ) 

Ik vind het leuk wat ik doe en / of het is van nut: Mantelzorgwerk , dienstverlenend werk in een filmhuis , coach, fotograaf.

Ik wens u een smakelijk avondmaal met……spekjes of wat dan ook. Misschien wel een boterham met jam. 

Een gedachte over “Arbeit macht frei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s