Hooggevoelig? Autisme ? De verwarring

Ik heb me aardig verdiept in HSP, sinds het lezen van een artikel in een mooi tijdschrift. Een mooie tweede stap vind ik ( nog altijd) de korte uitleg van Felix Brabander in video’s op YouTube . Omdat ik toch wel een concentratie probleem heb , is voor mij het lezen van zijn boek “ follow your senses “ geen optie. Korte stukken , video en bijvoorbeeld een forum ( ligt aardig op z’n gat inmiddels) werkte voor mij wel. Mensen ontmoeten en gesprekken hebben, lukt niet zo goed, maar dat zou ik liever hebben. Hele dagen zitten we naar schermen te turen, vandaag de dag.

Intussen ben ik al heel wat tijd, veel tekst en een paar ontmoetingen verder. Daarbij is mij wel opgevallen dat er mensen zijn die (voor mij) duidelijk autisme hebben, maar van zichzelf zeggen dat ze hoog gevoelig zijn. Vanuit verschillende hoeken, kom ik dat tegen. Vandaag weer en daarom vandaag een blogje hierover.

Omdat ik in studie, werk ( vroeger ) en privé aardig wat geleerd heb over autisme , weet ik hier wel wat van. Wel wàt, zeg ik voorzichtig, want wie weet er nou alles van? Het is ook Autisme Spectrum Stoornis , waar men gemakshalve autisme van gemaakt heeft. Wat we vaak zien bij mensen met autisme, is dat ze het lastig vinden contact te maken met anderen. Veel Hoog Sensitieve Personen hebben dat ook, maar dat ligt anders. Er ligt wel de behoefte, maar ze vinden vaak geen aansluiting. Bij mensen met autisme ontbreekt het inlevingsvermogen, grapjes begrijpen zij vaak niet, non verbale communicatie is voor hen lastiger en het woord kennen zij wel, maar niet de actie. Hier een klein voorbeeld: ” we zullen elkaar moeten steunen” is een prachtige zin, maar hoe je nou werkelijk steun geeft, is voor een persoon met autisme vaak moeilijk. Het is iets van gevoel en dat is lastig! Ik heb geleerd en zelf ook ontdekt dat het vaak geen gevoel is maar aangeleerd gedrag: het kind zegt keurig netjes “dank je wel” bij het aannemen van een plakje worst, omdat het dat zo geleerd heeft.

Het vergeten van kerstmis of de verjaardag van zijn moeder, zal bij een jongen met autisme, geen gevoel geven dat mama daar verdriet van zal hebben.

Een vrouw die zegt “ik ben niet jarig, dit jaar” , daarvan zal de man met autisme, het letterlijk kunnen opvatten en haar dan ook niet feliciteren. Wat de vrouw bedoelde – ik geef geen feestje, had ze letterlijk moeten zeggen. Een HSP heeft deze uitleg niet nodig, die begrijpt de boodschap. Hieronder een kenmerk, dat hooggevoelig duidelijk onderscheidt van A.S.S

HSP in relatie met andere mensen:

 • Kan zich zeer verantwoordelijk voelen. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst ,kun je jezelf hierin verliezen en jezelf wegcijferen.
 • Kan zichzelf goed inleven (soms te goed) in anderen en waarnemen wat een ander nodig heeft.
 • Kan sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen. Soms kun je een ander gemakkelijk en snel helpen daardoor. De sfeer kan ook om te snijden zijn voor jou, terwijl anderen in dezelfde ruimte daar geen last van hebben. Je voelt een sfeer die niet prettig is, maar je kunt het niet duiden.
 • Kan geraakt worden door hartelijke opmerkingen. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan je  door onvriendelijke opmerkingen en kritiek snel van streek raken.

Door een sensitiever zenuwstelsel heb je als hoogsensitief persoon een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je hebt een fijnzinnig en diepgaand observatievermogen,waardoor je dingen sneller en gedetailleerder waarneemt dan de meeste mensen.

Misschien geeft dit stuk een beetje een idee, wat het verschil is tussen hoogsensiviteit en autisme ?

5 gedachtes over “Hooggevoelig? Autisme ? De verwarring

 1. Zo waardevol en je legt precies voor de mij de vinger op de knelpunten en verwarring. Wat zou ik dit artikel graag delen. Ik heb ervaring met ASS en HSP. Zelf HSP en veel ASS vrienden. Er is een duidelijke overlap in prikkelgevoeligheid, maar minder in dubbele betekenissen en bv. inlevingsvermogen en wederkerigheid. ASS mensen worden vaak ten onrechte bestempeld als ongevoelig maar dat is zeer zeker niet het geval. De overwhelm kan zoveel zijn dat er een shutdown plaatsvind waardoor het contact met de omgeving sterk verminderd.
  Ik heb wel eens gelezen dat een HSP en ASS persoon beide kunnen voelen dat er iets niet in orde is in een ruimte bv waar ze binnen stappen. Maar dat een HSP dan intuïtief voelt wat het is, en een ASS-persoon het invult met zijn/haar hoofd.
  Ik leg zelf de focus voor HSP zijn nu op empathie en wederkerigheid en niet op overprikkeling en gevoelig zijn.
  En dat ontbreekt in de testen. Daardoor is er veel verwarring rond het onderwerp. Sensoric Processing Sensitivity is niet voor niets de wetenschappelijke naam voor HSP.

  Ik zou hier graag meer aandacht aan besteden op onze site. Zelf ben ik dol op mijn ASS vrienden voor hun intelligentie, oprechtheid en diepgang, en nog vele andere as(s)pecten! Maar ik mis vaak wel echt de wederkerigheid en begrip van mijn gevoel en opmerkingen. Groeten, Dhyan

  Like

 2. Wat een verhelderend stuk, dank je wel! Een flits van herkenning bij de beschrijving van kenmerken van HSP. Ik ben nooit op zoek geweest naar een term of woord voor wat mij ‘anders’ maakt dan de meeste mensen om mij heen, maar ik denk dat ik het nu gevonden heb. Of ik er verder iets mee kan of aan heb weet ik nog niet. Dat zal afhangen van hoeveel energie en tijd ik heb om er meer over te lezen. Jaren geleden zou ik het wel fijn gevonden hebben om te weten dat er meer mensen zijn zoals ik, maar nu heb ik geaccepteerd dat ik ben zoals ik ben en daar ben ik tevreden mee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s