Een stuk of  6 redenen om te stoppen met WhatsApp

dinsdag, 18 maart 2014 

Update : 12 maart 2023 

8,7 miljoen!?Een gok 

WhatsApp is groot in Nederland! Deze messenger zou geïnstalleerd zijn op 8,7 miljoen Nederlandse smartphones, meer dan de helft van de totale bevolking. Dat is veel, heel veel, vooral als je bedenkt dat er kleine kinderen en ouderen zijn die geen smartphone gebruiken. Mijn ouders bijvoorbeeld, die hebben er niet eens een. *We “Appen” dan ook wat af, ook al was er even paniek na de overname door Facebook. Met een streep onder “even”. Ik denk dat als het erop aankomt , de meeste mensen privacy niet ècht een punt vinden. Gemak en de “ach ja – cultuur “ winnen( ook hier)  * ik niet.

1. Geen berichten versturen via PC

Met stip 🔴 op één: het ontbreken van de mogelijkheid om berichten via de PC te sturen. Ook al zitten we het grootste deel van de dag met een smartphone, lopen we ermee over straat of door de natuur, toch zou het prettig zijn om op een desktop, met een groot toetsenbord berichten te versturen. Dit gaat niet alleen veel sneller, maar kan ook nog eens makkelijker tussendoor gedaan worden.Het kan wel , maar niet zoals Telegram die een desktop app hebben voor elk systeem. Ben ik boven aan het schrijven of bezig met fotografie , stuur ik wel eens een berichtje via Telegram of iMessage ( alleen   gebruikers ) Met 🔴 [stip] was voor mij toch de privacy, tussen 2 haakjes . 

2. Eén apparaat tegelijkertijd

Wissel je wel eens van smartphone, dan weet je dat WhatsApp op slechts één apparaat actief kan zijn. Ben je gewisseld, dan zul je WhatsApp opnieuw moeten verifiëren en blijft op het andere toestel een melding verschijnen dat dit op slechts één apparaat tegelijk kan. Waarom WhatsApp?Met de Telegram app kan dat wel, al jaren .

3. Geen tablets

Tegenwoordig hebben we een smartphone, tablet, PC, laptop en misschien nog een aantal andere slimme devices. ( smart watch?) WhatsApp heeft het nog steeds niet voor elkaar (of wil het niet) om ook te communiceren op een tablet. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om dit op een tablet te installeren, maar officiële ondersteuning is er nog niet. Omdat er geen telefoonnummer aan tablets is gekoppeld, zal dit waarschijnlijk ook nooit gaan gebeuren. Het wordt saai: met Telegram kan dat wel. Gewoon met een gebruikersnaam @huppeldepup.

4. Privacy: gegevens delen met Facebook

In het nieuwe beleid van Facebook valt te lezen dat” gegevens uit te wisselen zijn binnen de verbonden bedrijven. Gezien het feit dat WhatsApp eigendom is van Facebook,  zou het mogelijk kunnen zijn dat jouw WhatsApp-data in de toekomst, op enige manier, gebruikt zal worden door het sociale netwerk.” Zou?Mogelijk? Dat gebeurt gewoon!  Eigenlijk willen we dit niet, maar een keuze hebben we ook niet als je WhatsApp wil blijven gebruiken.

5. Slapeloze nachten van de blauwe vinkjes

De blauwe vinkjes in WhatsApp hebben wat losgemaakt in Nederland getuige de reacties. Oké, ze zijn alweer uit te schakelen, maar als er zoveel emotionele verbintenis is met een app om berichtjes te sturen kun je er beter mee stoppen, echt!Dit vijfde punt kan eigenlijk wel weg, hoewel het destijds wel een dingetje was :” ze heeft het gelezen ! Toch geen reactie!” Dàt bijvoorbeeld . 

6. Alleen te koppelen aan telefoonnummer

Tegenwoordig hebben *we allemaal een mail-adres, Facebook-account, Twitter, Google en nog veel meer. Waarom mag WhatsApp alleen gekoppeld worden via een telefoonnummer en bijvoorbeeld niet via een mailadres? Ook het vinden van nieuwe contacten zou via een mail-adres vele malen makkelijker kunnen.*ik niet . 

Maar waarom blijft iedereen het gebruiken?

De reden is eigenlijk heel simpel, welke messenger je ook gebruikt, niet al je vrienden doen het. b. Dat is eigenlijk A . Mensen volgen elkaar , doen wat de meeste mensen doen . 

Dit wil dus zeggen dat vrienden jou niet kunt bereiken omdat zij geen Signal , Telegram  of iMessage ( kunnen ) gebruiken?Jawel!Per sms of heel ouderwets bellen. 

 Hoe goed de redenen ook zijn om ermee te stoppen, toch doen we het collectief niet…

Vandaag 9 jaar later, zijn er gelukkig al heel veel gebruikers van Telegram , terwijl ik toen een vreemde eend in de bijt was .Toen? Dat was ik altijd al en dat is helemaal goed . Hier bedoelde ik op dit kleine gebiedje .

Advertentie